Stora negativa effekter av skadad ungskog i norr

09 juni 2021

En ny analys visar att skogstillväxten och framtida avverkningsmöjligheter blir 20 procent lägre än tidigare beräknat om inget görs åt de omfattande skadorna i ungskogen i de fyra länen i norra Sverige. Frågan tas upp på ett seminarium 18/6, som är öppet för hela skogssektorn, beslutsfattare och medier.

Nya analyser gjorda av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visar att skogsskadorna innebär stora effekter ifråga om tillväxt i Sveriges fyra nordligaste län. Betesskador av älg har störst betydelse men svampangrepp av törskate sänker också tillväxten.

─ De påvisade effekterna av multiskadad skog riskerar att bli enorma. Förutom att skogsägare drabbas ekonomiskt av skadorna äventyras råvaruförsörjningen till massabruk och sågverk i norra Sverige. Det får direkt följder för arbetstillfällen och samhällsekonomi, säger Tobias Gramner, projektledare för Multiskadad ungskog i norra Sverige.

För att belysa skadesituationen i ungskogen välkomnar vi till ett seminarium. Vi kommer då att beskriva skadesituationen i ungskogen och redovisa de konsekvensanalyser gällande de negativa effekterna på skogstillväxten som gjorts vid SLU. Syftet med seminariet är att tydliggöra de problem som finns i ungskogen i norr och de följder det kommer att få om inget görs.

Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och Skogsstyrelsen hälsar media välkomna till seminariet den 18 juni kl 9-12.

För mer information och anmälan: Inbjudan till seminariet

Kontaktuppgifter:

Tobias Gramner, projektledare Skogsstyrelsen, 0970-643 45, tobias.gramner@skogsstyrelsen.se

Clas Fries, Skogsskötselspecialist Skogsstyrelsen, 090-15 83 14, clas.fries@skogsstyrelsen.se

Birgitta Naumburg, Akademijägmästare och sekreterare för Skogsavdelningen Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA), 08-5454 7707, birgitta.naumburg@ksla.se