Tidig granbarkborresvärmning ökar skogsskaderisk

16 maj 2016

Skogsstyrelsen har inlett den årliga övervakningen av granbarkborrens svärmning runt om i landet. En ovanligt tidig svärmningsstart tyder på en lång säsong och stor skaderisk.

Genom att kartlägga när granbarkborren svärmar kan Skogsstyrelsen ge skogsägare vägledning om hur många veckor de har på sig att få ut skadat virke ur skogen. Svärmningen verkar i år ha börjat samtidigt i hela landet.

– Färskt eller rått virke samt nyangripna träd skall vara omhändertaget och utforslat före 1 juli i södra Sverige och Gävleborg samt 15 juli i norra Sverige. Då kan massangrepp på skogen förhindras och skogsägarna undvika att virkesvärden för mångmiljonbelopp går förlorade, säger Gunnar Isacsson, insektsexpert, Skogsstyrelsen.

Fällor har placerats ut från Ljungby i söder till Kalix i norr. På Skogsstyrelsens webbplats publiceras varje tisdag uppdaterad information om hur många granbarkborrar som fångats in i de olika områdena samt råd till skogsägare om lämpliga åtgärder med hänsyn till den aktuella fångsten i området.

När svärmningen skett kan granvirke som är grövre än 10 cm och som avverkats innan svärmningen vara angripet. Det måste därför vara ute ur skogen i god tid innan den nya generationen granbarkborrar lämnar virket.

– I Götaland och östra halvan av Svealand har granbarkborren kunnat svärma i cirka två veckor redan, så det är verkligen hög tid att upparbeta höstens och vinterns granvindfällen om detta inte är gjort. Om granbarkborren får möjlighet att kraftigt föröka sig kan den angripa växande friska granar, säger Gunnar Isacsson.

Fällorna finns i Ljungby, Svenljunga, Aneby, Örebro, Vallentuna, Hedemora, Sundsvall, Bjurholm, Strömsund och Kalix.
Följ övervakningen på www.skogsstyrelsen.se/svarmningskarta.

 
Dessutom finns i Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län ytterligare övervakningsfällor på sju platser med anledning av den höga skaderisken i länen.
Se alla orter och följ dem på www.skogsstyrelsen.se/svarmningskartaxyz.

För lokala kontaktpersoner i de län där fällor finns, kontakta Ulrika Lamberth.

Mer information:
Gunnar Isacsson, insektsexpert, Skogsstyrelsen, 0451–38 31 04
Ulrika Lamberth, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036–35 93 30