På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
Med anledning av ett medieinslag om granbarkborreskadad skog på Gotland vill Skogsstyrelsen tydliggöra att granbarkborren sällan är ett problem på Gotland. Orsaken till dödade granar är oftast den dubbelögade bastborren som angriper torkstressade granar.
I helgen var det ett medieinslag där rubriken löd ”Gotländska granskogen hotad – av barkborren: Allting dör”. Det är dock sällan granbarkborren som orsakar att granarna dör.
– Vi förstår att skogsägarna blir oroliga när träden dör och vi vill därför poängtera att det inte är vanligt med angrepp av granbarkborre på Gotland. Oftast dör granarna på grund av dubbelögad bastborre som är vanlig på Gotland, säger Ingvar Hansson, Skogskonsulent på Gotland.
Angriper främst torkstressade granar
Dubbelögad bastborre angriper framför allt torkstressade granar och är inte lika bra på att angripa friska granar som granbarkborren. Torkan 2018 drabbade många träd på Gotland och med den kom en ökad problematik med skadeinsekter.
Enligt Nationell riktad skadeinventering, som genomförs av Sveriges lantbruksuniversitet, dör cirka 20 procent av angripna granar på fastlandet av dubbelögad bastborre.
Så bekämpas bastborren
Den dubbelögade bastborrens larver övervintrar i barken. Om man får med barken ut från skogen kan därför den dubbelögade bastborren bekämpas på vintern, genom att de angripna träden avverkas och transporteras ut ur skogen. Granbarkborren är däremot mycket svårare att bekämpa vintertid eftersom 50 procent övervintrar i marken. Barken faller dessutom snabbt av från granarna och granbarkborrarna kan då överleva.
– Vi uppmanar dig som är skogsägare på Gotland att bevaka och följa upp dina skogsskador för att både säkra vilken skadeinsekt det rör sig om, och för att kunna begränsa skadorna med rätt bekämpningsmetod, säger Ingvar Hansson.
Gångar från granbarkborre. Foto: Gunnar Isacsson.
Gångar från dubbelögad bastborre. Foto: Frida Jonsson.