Frågor och svar om Söka stöd för ädellövskogsbruk i Mina sidor

Här hittar du vanliga frågor och svar om ansökan om ädellövsstöd i tjänsten Mina sidor.

Frågor och svar

För vilka åtgärder kan jag få stöd?

Du kan få stöd för att sköta befintlig ädellövskog enligt skogsvårdslagen eller skapa ny.  Om du är osäker på om åtgärden är lämplig eller hur den bör utföras kan du anmäla intresse för rådgivning av Skogsstyrelsen:

Hur stor är ersättningsnivån?

Ersättning och stödnivå skiljer sig åt beroende på vilken åtgärd du vill göra.

För återväxtåtgärder och annan vård än röjning av plant och ungskog får du 80 procent av godkänd och för röjning av plant- och ungskog får du 60 procent av godkänd kostnad. Lägsta stödbelopp som beviljas är 5 000 kronor.

Skogsstyrelsen fastställer i beslutet om stöd det högsta stödbelopp som du beviljas och vilka särskilda villkor i övrigt som gäller för stödet.

Hur beräknar jag kostnaden för de åtgärder jag planerar att göra?

Du kan ta hjälp av Skogsstyrelsens riktvärden när du beräknar kostnader för dina åtgärder. Om du utför arbete själv finns också fasta kostnader som du ska använda. För att beräkna övriga tjänster och material kan du ta hjälp av till exempel offerter eller andra prisuppgifter du fått.

 

Måste jag följa mitt rådgivningskvitto?

En rådgivning är inte bindande och du kan välja att ansöka om stöd för andra åtgärder eller områden. Har du fått en rådgivning av Skogsstyrelsen ska du:

  • i steg 1 ange att du har haft en rådgivning
  • fylla i ärendenumret på rådgivningskvittot
  • svara Nej på frågan om du kommer att utföra åtgärden som Skogsstyrelsens rådgivning.
Hur ritar jag in stödobjekt i kartan?

Har du haft en rådgivning med Skogsstyrelsen och anger ärendenumret på rådgivningskvittot hämtar Mina sidor stödobjekten för rådgivningen automatiskt. Har du angett att du ska följa rådgivningen är objekten låsta. Är det en äldre rådgivning kan du behöva ange namn på objekten. Tänk på att de bör ha samma namn som i ditt rådgivningskvitto.

Ska du inte följa rådgivningen helt och hållet kan du redigera objekten i kartan genom att trycka på figuren under rubriken Ändra i tabellen i steg 2.

Har du inte haft någon rådgivning med Skogsstyrelsen ritar du in dina objekt direkt i steg 2 genom att trycka på knappen ”Rita i kartan”. Följ sedan instruktionerna i hjälptexten som kommer upp.

Jag vill ändra något i ett inskickat ärende, hur gör jag?

Kontakta kundtjänst. I dagsläget kan du inte ändra redan inskickade ärenden i Mina sidor.

Jag har skickat in en ansökan om stöd, kan jag påbörja åtgärden?

Om du påbörjar din åtgärd innan du har fått ett beslut gör du det på egen risk. Det innebär att om vi inte beviljar din ansökan får du stå för dina utgifter själv.

Du kan inte få stöd för åtgärder som påbörjats innan din ansökan om stöd kom in till Skogsstyrelsen.

Hur lång är handläggningstiden?

När din ansökan kommer in till oss får du en bekräftelse att vi tagit emot din ansökan. Om vi saknar information i ansökan eller behöver ytterligare information för att kunna handlägga ärendet kommer vi att kontakta dig.

Vi eftersträvar en handläggningstid på max 3 månader.

Hur ansöker jag om utbetalning?

Du ansöker om utbetalning på blanketten:

Ansökan om utbetalning av stöd till Nokås eller Ädellövskogsbruk (pdf-blankett)

Av ditt beslut om stöd framgår när din ansökan om utbetalning senast ska ha kommit in till Skogsstyrelsen. Kommer den in senare avvisar vi din ansökan och stödet kommer inte att betalas ut.

Om du inte hinner bli klar med åtgärderna före det klardatum som framgår av ditt beslut om stöd, kan du ansöka om ändring av klardatumet.

När får jag mina pengar?

När du har utfört åtgärderna enligt ditt beslut om stöd ska du ansöka om utbetalning. Efter att vi handlagt och beslutat din ansökan betalas pengarna ut till det konto du uppgett i ansökan.

Vi eftersträvar en handläggningstid på max två månader. Om ditt ärende tagits ut till slutbesiktning kan det dröja längre med ett beslut.

Vad är en slutbesiktning?

Ditt ärende kan tas ut till slutbesiktning. Då kommer en skogskonsulent från Skogsstyrelsen ut och kontrollerar att åtgärderna är genomförda enligt ditt beslut om stöd. Ärenden väljs ut till slutbesiktning både riskbaserat och slumpmässigt.

Vi är flera delägare, kan vem som helst av oss skicka in en ansökan?

Det kan bara finnas en stödsökande i en ansökan om stöd, den kan vara såväl fysisk som juridisk person. Om fastigheten är delägd kommer alla delägare att se ärendet i Mina sidor.

  • Senast uppdaterad: 2025-01-17