Pappershög.

Om fullmakter till ombud

Som skogsägare kan du dela ut fullmakter till ombud. Vilka tjänster ombudet får tillgång till anger du i fullmakten.

Frågor och svar

Mitt ombud har fullmakt i gamla Mina sidor, gäller den även i nya Mina sidor?

För att vara ombud i nya Mina sidor krävs en fullmakt för nya Mina sidor. Observera att ombudet först måste logga in i nya Mina sidor och registrera sig som ombud. Därefter kan du logga in och tilldela ombudet valfria rättigheter. 

Gäller mitt ombuds fullmakt automatiskt även nya tjänster?

Nej. När nya tjänster lanseras i Mina sidor behöver du som fastighetsägare skicka in en ny fullmakt som omfattar även de nya tjänsterna.

Hur kan jag som skogsägare dela ut fullmakt till andra?

Nya Mina sidor

Logga in och klicka på ditt namn överst på sidan. Använder du mobil klickar du på profilikonen uppe till vänster. Välj "Ombud och fullmakt" och sedan "Lägg till fullmakt" och följ instruktionerna. Observera att ombudet behöver först ha registrerat sig som ombud på Mina sidor för att vara sökbar för dig.

Gamla Mina sidor

Logga in och välj "Mina inställningar". Där kan du välja att dela ut rättigheter till ditt ombud eller till Skogsstyrelsen. Ombudet behöver först ha registrerat sig som ombud på Mina sidor för att vara sökbar för dig. Det finns flera nivåer att välja mellan och du kan välja att begränsa eller öppna rättigheter till kartprogram, Min skogsdata eller försöksportalen. Webbappen och kartprogram delar på samma givna rättigheter.

Om du väljer att dela ut både läs- och skrivrättigheter kan ombudet skicka in ärenden åt dig. De rättigheter du delar ut kan gälla tillsvidare eller vara tidsbegränsade. Du kan när som helst ändra, förlänga eller avbryta.

Jag ska bli ombud - vad behöver jag göra?

För att en skogsägare ska kunna dela ut rättigheter till dig måste du finnas sökbar som ombud.

Nya Mina sidor

Logga in och klicka på ditt namn överst på sidan. Använder du mobil klickar du på profilikonen uppe till vänster. Välj "Ombud och fullmakt" och kryssa sedan i rutan "Jag vill agera som ombud". Spara. Du behöver inte själv vara skogsägare för att logga in och registrera dig som ombud. 

Gamla Mina sidor

Logga in. Välj "Mina inställningar" och registrera dig som ombud. Du behöver inte själv vara skogsägare för att logga in och registrera dig som ombud​. 

Jag har inte svenskt personnummer, kan jag ha ett ombud i Mina sidor?

Du som har ett samordningsnummer inskrivet i din fastighets lagfart kan ge en person med svenskt personnummer fullmakt att bli ditt ombud. Ditt ombud kan då hantera dina fastigheter i nya Mina sidor. Lantmäteriet är den myndighet som hanterar fastighetsregistret. Vänd dig till dem med frågor om din fastighets lagfart.

Kan jag dela ut fullmakt via blankett?

Ja det går att dela ut fullmakter via blankett. Blanketten heter "Fullmakt för Mina sidor". Instruktioner finns på baksidan av blanketten.

Observera att ombudet behöver ha registrerat sig som ombud på Mina sidor innan du skickar in blanketten.

Hur lång är handläggningstiden för fullmaktsblanketter?

Vårt mål är att hantera och registrera inkomna ansökningar om fullmakter inom två veckor. Om fullmaktsblanketten inte är ifylld på rätt sätt eller om ombudet inte är registrerat när blanketten inkommit kan hanteringen ta längre tid.

Hur delar jag ut rättigheter till min skogskonsulent i Kartprogrammet?

När du har bokat tid för digital rådgivning med någon av våra skogskonsulenter behöver du dela ut rättigheter till Skogsstyrelsen. Efter det kan ni gemensamt titta på och diskutera den information som finns på Mina sidor. Du bestämmer själv viken nivå av rättigheter du vill ge din skogskonsulent. 

Logga in på gamla Mina sidor, gå till "Mina inställningar" och "Rättigheter för Skogsstyrelsen".

Rättigheter till Skogsstyrelsen gäller i åtta timmar, men du kan när som helst förlänga eller avbryta. Skogsstyrelsen kan bara se de delar du aktivt väljer att dela ut.

Notera att detta endast går att göra i gamla Mina sidor.

Går det att dela ut fullmakt för alla fastigheter?

Den eller de fastigheter du själv ser på Mina sidor kan du också ge någon annan fullmakt att se. Endast skogsägare kan dela ut fullmakter. 

 

 

Jag har köpt en ny skogsfastighet, ingår den i mitt ombuds fullmakt?

Nej. Om du köper till en fastighet som du vill ska ingå i din fullmakt behöver du återkalla befintlig fullmakt och skicka in en ny.

Varför ska jag dela ut fullmakter?

Dina inloggningsuppgifter är dina. Lämna inte ut dem till någon annan. Vill du låta någon annan använda Mina sidor i ditt ställe delar du istället ut en fullmakt  till den personen. Personen som fått en fullmakt av dig kan logga in med sina inloggningsuppgifter och se dina fastigheter och ärenden.

  • Senast uppdaterad: 2021-12-29