Skogsägare ser ut över stormfällda träd. Foto: Mostphotos

Säkerheten viktigast om du vistas i stormskadad skog

Nyhet | Regionalt - 29 november 2024

Hela Västerbottens kustland har påverkats av ovädret som drog fram under förra veckan. En preliminär bedömning är att volymen skadad skog omfattar mellan 50 000 - 130 000 m3. Det är viktigt att beakta riskerna om man vistas i stormskadad skog.

Det värst drabbade området följer Västerbottenskusten från Skellefteå till Umeå där området öster om E4an är mest drabbat. Lokalt har enskilda markägare drabbats hårt av omfattande skador i gallringsbestånd och fröträdsställningar. Enskilda träd och beståndskanter har blåst ned i en stor geografi längs hela Västerbottenskusten. Den totala volymen stormfälld skog bedöms vara betydligt mindre i jämförelse med stormen Hans som slog hårt mot Västerbottens inland i augusti 2023.

- Det är viktigt för alla som rör sig inom områden med stormskadad skog att beakta riskerna. Lutande och instabila träd kan välta omkull efter en tid, särskilt under perioder av hård vind. Det är bra att enskilda skogsägare bildar sig en uppfattning om skador på sin skog men det är mycket viktigt att tänka på säkerheten, säger Tobias Gramner, regional skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Säkerheten först

Att arbeta i stormskadad skog kräver specialkunskap då det lätt kan hända olyckor. Som självverksam skogsägare är det alltid bättre att anlita professionell hjälp om man inte har gedigen kunskap och erfarenhet. I en stormfälld skog är det också viktigt att aldrig arbeta ensam utan alltid ha med sig någon som kan hjälpa till i händelse av ett tillbud eller olycka.

Samlad bedömning av skadorna

I samverkan med skogsbolag, skogsägarföreningar och privata skogsägare har en första preliminär bedömning gjorts av hur stora skadorna efter ovädret är. I detta tidiga skede uppskattas mellan 50 000 – 130 000 m3 blåst ned. Siffrorna kan komma att justeras i takt med att fler uppgifter kommer in. Ostnäs, Norrfjärden, Ratu och Ratan är hårt drabbade, där har hela bestånd blåst ned. I området kring Lövånger har Skogsstyrelsen också fått in  rapporter om omfattande skador.

- Det kan vara besvärligt och svårt att ta sig fram och viktigt att tänka på säkerheten. I området finns det många små fastighetsägare och skogsägare som är påverkade så åtgärderna behöver samordnas, säger Mikael Forsman, Norra Skog.

Avverkningsanmälan och undantag från 6 veckors regeln

Enligt gällande regelverk behövs avverkningsanmälan även vid stormfälld skog för områden större än en halv hektar. Åtgärden får påbörjas tidigast 6 veckor efter att en giltig anmälan har kommit in till Skogsstyrelsen. Det är möjligt att begära undantag från den rådande sex-veckors regeln för varje avverkningsanmälan. Skogsstyrelsen uppmanar till att göra en bedömning om det verkligen finns behov av ett sådant undantag innan man lämnar in en begäran. Att skicka in en avverkningsanmälan så snart som möjligt är alltid bra. Det går även att i ett senare skede att begära ett undantag om det visar sig nödvändigt. Anledningarna till behovet av undantag ska beskrivas utförligt.

- För att vi ska ha möjlighet att bevilja ett undantag behöver alla kriterierna vara uppfyllda, vilket inkluderar alltifrån hur undantaget kan vara till påtaglig fördel för miljön eller skogsskötseln till att det inte medför olägenheter för naturmiljön, kulturmiljön eller rennäringen, förklarar Marcus Pettersson, tillsynshandläggare på Skogsstyrelsen.

Enligt gällande regelverk för skydd mot skadeinsekter i skogen ska träd eller träddelar som överstiger fem kubikmeter per hektar och som riskerar att utgöra yngelmaterial för skadeinsekter vara utplockat innan den 15 juli.

Kontakt

Kontakt