På skogsstyrelsen.se använder vi kakor (cookies). En kaka är en liten fil som lagras på din dator och som innehåller information om ditt besök på vår sida. Kakor används för att förbättra webbplatsen för dig.
Nödvändiga kakor
Kakor som behövs för att webbplatsen ska fungera och ge en bra och säker användarupplevelse. Dessa kakor kan du inte välja bort.
Analytiska kakor
Kakor som används för att analysera hur du som besökare använder vår webbplats, vilket i sin tur hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Vi använder kakor
För att ge dig bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi kakor. Mer information om kakor hittar du på sidan Om webbplatsen.
Det finns många sätt att sköta skog på. Det är målet och vilken typ av värden man vill skapa eller förstärka som bestämmer vad som är rätt metod. Här får du råd och instruktioner för hur du ska sköta din ungskog. Råden anpassas efter hur din ungskog ser ut och vilka värden du vill skapa.
Råden har tagits fram av en expertgrupp bestående av specialister, forskare och representanter för olika intresseorganisationer. De är utformade utifrån ett antal vanliga typbestånd som finns i olika delar av landet. Om din ungskog avviker tydligt från typbeståndet så kommer beslutsstödet inte att kunna ge råd. Råden är anpassade för ungskog som är i röjningsfasen, vilket betyder att medelhöjden ligger mellan 2-5 meter.
Du kommer att få svara på ett antal frågor om din ungskog och om vilket mål du har för skötseln av den. Ibland vill man kombinera olika värden i samma bestånd. I så fall rekommenderar vi att du kör igenom beslutsstödet flera gånger med de olika mål du vill gynna, jämför resultaten och ser hur mycket de olika skötselinstruktionerna du får fram skiljer sig. Kanske går det att hitta ett mellanting som ger en bra kompromiss mellan olika värden.
Råden är formulerade som att du själv utför åtgärderna, men de kan förstås lika gärna användas som instruktion om du lejer bort arbetet.
Geografiskt område
Hur har ungskogen uppkommit?
Har huvuddelen av plantorna överlevt och är utvecklingsbara?
Vilket trädslag har man planterat?
Finns det utöver de planterade granarna även ett betydande inslag av självföryngrade lövträd?
Finns det utöver de planterade tallarna även ett betydande inslag av självföryngrade lövträd?
Finns det träd över hela ytan med ett genomsnittligt avstånd på max ca 1,5 meter och utan större luckor?
Vilket trädslag dominerar i beståndet?
Vilken av dessa beskrivningar stämmer ditt bestånd in på?
Vilken typ av värden vill du i första hand skapa i ditt ungskogsbestånd?
Vilken typ av naturvärden vill du i första hand skapa?
Vilken inriktning av produktionen vill du prioritera?
Råd för skötseln av din ungskog
Miljöhänsyn vid röjning
Om bra hänsyn tagits vid avverkningen av den gamla skogen så blir fokus i vid röjningen i första hand att värna och vårda den hänsyn som tagits tidigare. Det kan handla om att röja fram kulturlämningar, exponera vissa tidigare lämnade träd - lågor, röja bort inväxande gran i biologisk värdefulla lövmiljöer, röja kring stigar med mera.
Röjningen ger också möjlighet att återskapa värden, vilket blir särskilt viktigt om det inte lämnats så mycket hänsyn tidigare. Åtgärderna kan då handla om att restaurera kantzoner och brynmiljöer samt återskapa lövdominerad sumpskog.
Oavsett vilken hänsyn som tagits tidigare så bör ovanliga och särskilt värdefulla trädslag som asp, sälg, rönn eller ädellöv gynnas vid röjningen.
Spara råden
Om du vill spara råden så kan du klicka på skrivarsymbolen. Då kan du skriva ut råden eller spara dem som en pdf-fil på din dator. Ska du leja bort röjningen är det naturligtvis bra att du kan visa röjningsinstruktionen och diskutera den med den du beställer jobbet av.