Skogsstyrelsens geodata - beskrivningar

Sammanställning över Skogsstyrelsens geodata samt produktbeskrivningar för respektive geodata.

Avverkningsinformation

Avverkningsanmälningar

Anmälan till Skogsstyrelsen görs vid; föryngringsavverkning, avverkning för annat ändamål än virkesproduktion, uttag av skogsbränsle, användning av utländska trädslag, skyddsdikning och för samråd om åtgärder som väsentligt ändrar naturmiljön. I vissa fall krävs ett tillstånd. Sedan 1998 finns kartfiguren digitalt.

Yttre gränser för avverkningsanmälda områden - produktbeskrivning (pdf)

Utförda avverkningar

Områden som avverkats enligt skillnadsanalys i satellitbilder.

Utförda avverkningar - produktbeskrivning (pdf)

Kulturhänsyn

Inventering av forn- och kulturlämningar på skogsmark, Skog och historia. Uppgifterna är preliminära eftersom de inte genomgått fullständig kvalitetsgranskning för överföring till Riksantikvarieämbetets Kulturmiljöregister (KMR). För att få en komplett bild av fornminnena inom ett område måste du även ha ett datauttag från KMR.

Skog och historia - produktbeskrivning (pdf)

Markförhållanden

Lutning

Lutning i grader från Lantmäteriets nationella höjdmodell.

Raster Lutning - produktbeskrivning (pdf)

Markfuktighet

DTW Markfuktighet är framtagna utifrån en matematisk modell av terrängen och vattnets rörelser i landskapet. Markfuktigheten redovisas på kartan i olika nyanser av blå färger från blöta till friska-fuktiga områden (0-1 meter till grundvatten).

SLU Markfuktighet är framtagna genom en sambearbetning av 24 olika kartor och fältdata från riksskogstaxeringen och en maskininlärningsmodell som tränats för att hitta blöt och fuktig mark.

Raster Klassad Markfuktighetskarta - produktbeskrivning (pdf)

Raster Markfuktighetskarta DTW - produktbeskrivning (pdf)

Markfuktighetskarta SLU - produktbeskrivning (pdf)

Diken

Diken är framtagna genom en sambearbetning av Lantmäteriets Laserdata skog eller Laserdata NH och en maskininlärningsmodell som tränats på att klassificera diken.

Risk för ras och skred

Produkten identifierar översiktligt områden som kan ha förutsättningar för erosion, ras och/eller slamströmmar.

Naturhänsyn

Nyckelbiotoper

En nyckelbiotop är ett skogsområde som från en samlad bedömning av biotopens struktur, artinnehåll, historik och fysiska miljö idag har mycket stor betydelse för skogens flora och fauna. Där finns eller kan förväntas finnas rödlistade arter.

Nyckelbiotoper - produktbeskrivning (pdf)

Storskogsbrukets nyckelbiotoper - produktbeskrivning (pdf)

Objekt med naturvärden

Under inventeringen av nyckelbiotoper har inventerarna också registrerat andra objekt som har naturvärden, men som inte når upp till samma kvalitet som en nyckelbiotop. Resultatet används till rådgivning och planering av insatser för naturvården.

Objekt med naturvärden - produktbeskrivning (pdf)

Sumpskog

Skogsstyrelsen inventerade 1993 - 1998 landets sumpskogar som ett regeringsuppdrag. Sumpskog är ett samlingsnamn för all skogsklädd våtmark som indelas i tre typer, myrskog, fuktskog och strandskog.

Sumpskog - produktbeskrivning (pdf)

Biotopskydd

Det är vanligt att livsmiljöer som har stor betydelse för växt- och djurarter bara påträffas som små spridda öar i ett mer alldagligt landskap. I den svenska lagstiftningen finns en möjlighet att avsätta sådana områden som så kallade biotopskyddsområden. Skogsstyrelsen ansvarar för detta områdesskydd om biotoperna ligger på skogsmark.

Biotopskydd - produktbeskrivning (pdf)

Naturvårdsavtal

En annan form av skydd är naturvårdsavtal. Det är tidsbegränsade, civilrättsliga avtal om skydd av vissa områden som tecknas mellan Skogsstyrelsen och markägare.

Naturvårdsavtal - produktbeskrivning (pdf)

Återvätningsavtal

Dikade torvmarker släpper ut mycket växthusgaser. Markägare kan teckna återvätningsavtal med Skogsstyrelsen om att låta återväta dikad mark permanent och på så sätt minska utsläppen. Återvätningsavtal är en form av naturvårdsavtal.

Återvätningsavtal - produktbeskrivning (pdf)

Skogliga grunddata

Skogliga grunddata beskriver tillståndet i skogen och består av kartor som visar:

  • volym
  • grundyta
  • grundytevägd medelhöjd
  • grundytevägd medeldiameter
  • biomassa.

Skogliga grunddata tas fram genom sambearbetning av data från laserskanning och provytor från riksskogstaxeringen. Här finns även trädslagsfördelning i SLU Skogskarta och Översiktlig skogsinventering (ÖSI) från 80-talet. Kartorna kan användas vid skoglig planering.

Skogliga gränser

Gräns för contortatall

Geodata som anger gränsen för odling av Contorta. Gränsen har tagits fram utifrån bland annat höjd över havet och breddgrad.

Gräns för contortatall - produktbeskrivning (pdf)

Gräns för fjällnära skog

Geodata som anger gränsen för fjällnära skog.

Gräns för fjällnära skog - produktbeskrivning (pdf)

Gräns för skogsskyddsbestämmelser

Geodata som anger gräns för skogsskyddsbestämmelser som gäller för bekämpning av skadliga insekter.

  • Senast uppdaterad: 2024-04-04