Timmervälta i vårsnö.  Foto: Åke Sjöström/Skogsstyrelsen

Statistik om rundvirkespriser

Här hittar du kvartalsvisa leveransvirkespriser för tall- och gransågtimmer samt barr- och lövmassaved.

Priserna är volymvägda genomsnittspriser för leveransvirke och avser löpande priser där hänsyn inte har tagits till inflation. Leveransvirke innebär att skogsägaren själv, eller med hjälp av anställda eller entreprenörer levererar virket vid bilväg. Definitioner och detaljer finns här 

Fakta om undersökningen rundvirkespriser

Kvartalsvisa genomsnittspriser

Under fjärde kvartalet 2024 ökade leveransvirkespriserna för både sågtimmer och massaved i jämförelse med tredje kvartalet 2024. Priset för sågtimmer ökade i samtliga landsdelar medan priset för massaved ökade i 3 av 4 landsdelar.

Logotyp Sveriges officiella statistik
Logotyp Sveriges officiella statistik

Rundvirkespriser 2024

2024 ökade sågtimmerpriset med 30 procent och massavedspriserna med 18 procent jämfört med 2023.

Priset på sågtimmer

Jämfört med 2023 har sågtimmerpriserna i Svealand stigit med 34 procent och sågtimmerpriset i Norra Norrland med 12 procent under 2024. Priset på sågtimmer avser årliga genomsnittspriser för sågtimmer av tall och gran.

Logotyp Sveriges officiella statistik

Priset på massaved

Från och med första kvartalet 2024 redovisas massavedspriser för kategorierna: Massaved av barrträd, Massaved av lövträd samt Massaved totalt. Förändringen innebär en sammanslagning av de tidigare redovisade kategorierna Barrmassaved och Granmassaved samt en utvidgning av den tidigare kategorin Björkmassaved till att omfatta även massaved av andra lövträd. Vidare har vissa förändringar gjorts avseende den underliggande beräkningen. Endast en mindre påverkan ses i kronor per fastkubikmeter av förändringarna.

Massavedspriserna har fortsatt stiga sedan 2020 och steg med 18 procent mellan år 2023 och 2024. Mest steg priset på massaved i Götaland och Svealand, med knappt 19 respektive 18 procent. I Södra och Norra Norrland steg priserna med knappt 16 respektive drygt 10 procent. Priset på massaved avser ett volymvägt genomsnittspris för massaved av leveransvirke av barr, gran och löv. 

Logotyp Sveriges officiella statistik

Massavedspriserna, som framgår av figuren nedan, hade från 1995 en mer tydlig nedgång än sågtimret. Vid stormen Gudrun 2005 föll priserna ytterligare men ökade sedan till en topp år 2011. Efter att ha fallit några år därefter återuppnåddes 2011 års priser under 2019. Efter 2021 har priserna återigen ökat.

Sågtimmerpriserna minskade något fram till stormen Gudrun 2005 då priserna sjönk kraftigt. Därefter har priserna ökat i perioder.

Mindre tidsseriebrott efter 2021 på grund av ändrad regional indelning samt från 2024 avseende utvidgning av massaved.

Logotyp Sveriges officiella statistik

Volymer

Den avverkade volym som ligger till grund för statistiken har minskat med mer än hälften under den senaste 20-årsperioden vilket gäller både för volymen sågtimmer och för volymen massaved. Leveransvirke är en liten del av totala virkesförsäljningen. Den sammanlagda volymen för sågtimmer och massaved i underlaget uppgick 2023 till knappt 2 miljoner kubikmeter fast mått under bark varav 49 procent var massaved och 51 procent var sågtimmer.

En förklaring till den minskade volymen kan vara att andelen leveransvirke har minskat i förhållande till andra leveransformer. En annan förklaring är att det som prisräknas i det system som ligger till grund för statistiken har förändrats.

I figuren nedan framgår tydligt hur volymen sågtimmer ökade i samband med stormen Gudrun 2005 och stormen Per 2007. Volymen massaved ökade inte på samma sätt som volymen sågtimmer dessa år.

Mindre tidsseriebrott efter 2021 på grund av ändrad regional indelning samt från 2024 avseende utvidgning av massaved.

Logotyp Sveriges officiella statistik