Fakta om undersökningar inom sysselsättning i skogsbruket
Statistiken om sysselsättning i skogsbruket och skogsindustrin som presenteras här kommer från olika källor som arbetskraftsundersökningarna (AKU), Företagens ekonomi (FEK), jobbregistret och LISA-databasen, samtliga källor från Statistiska Centralbyrån. Utöver det presenteras statistik om självverksamhet som hämtas från Skogsstyrelsens undersökning om åtgärder i skogsbruket.
Statistiken om personer med inkomst är baserad på årliga bruttoinkomster som ursprungligen är hämtade från kontrolluppgifter och deklarationer. Både inkomster från lön och inkomst från näringsverksamhet är medräknade. Inkomsterna är knutna till den bransch som arbetsgivaren eller näringsverksamheten primärt bedriver verksamhet inom. Varje person kan ha inkomster från flera olika jobb. Till exempel kan en person ha en inkomst från skogsbruk på 50 000 kr och en inkomst från en annan bransch som är lägre. I sådana fall kommer personen räknas med i skogsbruket där hen haft sin största inkomst. Det vanligaste är dock att det bara finns en inkomstkälla per person.
Bara personer som är folkbokförda i Sverige, är över 15 år och som inte har negativa inkomster (företagsförluster) ingår. Statistiken om inkomster avser årtalen 2008 och framåt.
Antal sysselsatta samlas in av Statistiska Centralbyrån via Arbetskraftsundersökningarna (AKU). Dessa är urvalsundersökningar där det varje månad görs telefonintervjuer med slumpmässigt utvalda personer för att fråga om deras aktuella sysselsättningsförhållande. Det finns även företagsbaserad sysselsättningsstatistik, som statistik om antal anställda från SCB:s Företagens Ekonomi. Där är företaget undersökningsobjektet.
Statistiken om självverksamhet är hämtad från Skogsstyrelsens undersökning om åtgärder i skogsbruket.
Förklaringar
Branschbenämningar
- SNI 02 Skogsbruk, benämns antingen som 02 eller skogsbruk. Innehåller förutom markägande skogsbrukare bland annat även entreprenörsföretag som är aktiva inom skogsbruk och skogsvård. Det är alltså inte bara egenföretagare utan även personer med anställning och löneinkomst.
- SNI 16 Tillverkning av trä och varor av trä, benämns som 16 eller tillverkning av trävaror.
- SNI 17 Pappers- och pappersvarutillverkning, benämns som 17 eller tillverkning av papper.
- SNI 16 och 17, benämns även tillsammans som skogsindustri.
Begreppen anställda, sysselsatta och självverksamhet
Skillnaden mellan begreppen anställda och sysselsatta handlar om hur förtagare och
medhjälpande hushållsmedlemmar räknas med. I antal sysselsatta är de medräknade
medan de inte är det i antal anställda.