Gran angripen av granbarkborre.  Foto: Michael Ekstrand

Kartor över skador på skog

Skador på skog är en karttjänst där du bland annat kan se var det är störst risk för angrepp av granbarkborre och var det har brunnit i skogen.

Karttjänst Skador på skog
Webbapp Skador på skog

Risk för granbarkborre

Riskindexkartan visar var olika riskfaktorerna sammanfaller och var det är viktigt att du som skogsägare kontinuerligt letar efter nya angrepp. Riskfaktorer för granbarkborreangrepp är bland annat stora virkesvolymer, torr mark, hyggeskanter och tidigare angrepp. 

Ta fram och tolka riskindexkartan för granbarkborrar i karttjänsten (pdf)

Ta fram och tolka riskindexkartan för granbarkborrar i webbapp (pdf)

Ladda ner riskindexkarta granbarkborre från FTP

Ladda ner riskindexkarta granbarkborre från REST-tjänst

Förändringsanalyser 

Med hjälp av satellitbilder kan du göra en förändringsanalys för att upptäcka potentiella angrepp av granbarkborre. Analysen visar var det skett förändringar i granarnas vitalitet, vilket kan tyda på angrepp.  

Du hittar både riskindexkartan och förändringsanalysen genom att klicka på "val av karta" under Skador på skog. Vid eventuella problem att öppna kartan, klicka på Ctrl F5 och prova igen. Se instruktioner för riskindexkartan och förändringsanalysen under relaterade dokument. Du kan också ladda ner data från riskindexkartan för att använda i eget GIS. Se relaterade webbsidor.

Riskindexkartan uppdaterades våren 2022 och omfattar alla länen i Götaland och Svealand, utom Gotland, samt länen Gävleborg och Västernorrland. De två nordligaste länen har kartan från 2020.

Instruktion för förändringsanalys av granbarkborre

Bränder

I kartan kan du se troliga bränder som registrerats automatiskt från satellitsensorer. Nya bränder (1-2 dagar sedan) visas som gula fyrkanter i kartan och äldre bränder (3-7 dagar sedan) visas som röda fyrkanter. När det gått över en vecka efter branden försvinner markeringen från kartan.

I kartan visas även områden som drabbats av skogsbränder från och med sommaren 2018. Områdena som Skogsstyrelsen har digitaliserat är från 0,5 hektar och uppåt och baseras på satellitbilder och SOS-alarmpunkter. Dessa visas som utritade områden i kartan. 

Uppgifterna om bränder i kartan är inte hundraprocentiga då det kan finnas nya bränder som Skogsstyrelsen inte har hunnit att digitalisera eller som vi inte har fått kännedom om. 

Villkor för nyttjande av Skogsstyrelsens geodata

Villkoren gäller för geodata producerade av Skogsstyrelsen.

Om inget annat anges är Skogsstyrelsens geodata öppna data och är släppta under licensen CC0. Det innebär i korthet att de är helt fria att använda. Ange gärna källa Skogsstyrelsen.

Creative Commons - CC0 1.0 universell

Frågor och svar

Hur får jag inloggning till FTP-server?

Användarnamnet och lösenordet finns på Skogsstyrelsens webbplats. Du måste använda en ftp-klient, till exempel Filezilla, för att hämta filerna.

Hur får jag användarkonto för REST och WMS-visningstjänster av raster?

Det är samma användarkonto till båda tjänsterna. Du beställer användarkonto genom ett särskilt formulär.

Kan jag förhandsgranska data innan jag hämtar det?

Ja, på Geodataportalen kan du förhandsgranska datat.

Vilket kvalitet har datat och när skannades Skogliga grunddata?

Information om datats kvalitet, vad som är skannat och vad som står på tur att skannas hittar du på Skogsstyrelsens webbplats.

Hur tolkar jag årsplanen för laserskanningen?

I den interaktiva kartan Produktionsstatus - Laserdata skog och Skogliga grunddata finns information om både laserskanningen och produktion av Skogliga grunddata. 

I lagerlistan finns ett skikt som heter Skoglig laserskanning - Planer. Den består av sju kategorier och visar i vilken turordning som olika områden är planerade att bli skannade inom ett sjuårsintervall.

År 2023 är lika med 1 - blå områden. År 2024 är lika med 2 - rosa områden och så vidare. 

Områden som hör till kategori 7 skannades 2022 och hamnar därför sist för skanning i det nya sjuårsintervallet.

Varför kan jag inte se GPS/varför fungerar inte menyknappar i webbappen?

Rensa cachen på mobilen och lägg till en ny genväg på hemskärmen, så ska problemet vara löst. Rensa cachen så här:

Chrome på Android: Öppna Chrome. Gå in på de tre punkterna uppe till höger > Inställningar > Webbplatsinställningar > Sparad data. Sök reda på kartor.skogsstyrelsen.se och rensa.
Samsung Internet. Gå in på de tre linjerna nere till höger, välj Inställningar > Platser och hämtningar > hantera webbplatsdata. Välj skogsstyrelsen.se och Ta bort
Safari på Iphone/iPad: Besök Inställningar > Safari > Avancerat > Webbplatsdata. Välj ändra och radera sedan raden som anger skogsstyrelsen.se

  • Senast uppdaterad: 2024-02-13