Kartbild över ett landskap där vattendrag, stora och små, är markerade i blått. Foto: Hejnebo Anders    Hallands distrikt

Skogsvattenkartan

Skogsvattenkartan är ett hjälpmedel för att lättare bedöma risken för negativ påverkan på sjöar och vattendrag i samband med åtgärder i skogen, exempelvis avverkning.

Skogsvattenkartan

Skogsvattenkartan visar var det kan förväntas finnas ytvatten inom området där en åtgärd planeras, men ger också en uppfattning om hur vattnet rör sig mellan det aktuella området och nedströms liggande sjöar och vattendrag. Kartan ger också en indikation på storleken på vattenflödet.

Verktyget visas som ett eget skikt i Skogsstyrelsens karttjänster. 

Då är det aktuellt att använda kartan

Olika skogsbruksåtgärder kan leda till erosion och uttransport av jordpartiklar och tungmetaller i vatten, eller att vattnet tar nya vägar vilket kan skada viktiga samhällsfunktioner. Med hjälp av Skogsvattenkartans funktioner går det lättare att bedöma risker och planera för bra hänsyn.

Skogsvattenkartan utgör dessutom ett stöd för att dimensionera skyddsåtgärder i samband med dikesrensning och skyddsdikning, samt dimensionering av vägtrummor.

Kartan kan också vara ett stöd vid återvätning/restaurering av våtmarker.

Innehåll i kartan

  • Flödeslinjer baserade på flödesackumulation. Av flödeslinjerna framgår hur stort område som avvattnas till varje del av flödeslinjen och därmed sannolikheten för förekomst av ytvatten. Resultatet presenteras som hektar.
  • Delavrinningsområden. Med delavrinningsområde menas att allt vatten inom området rinner ner till samma punkt. Delavrinningsområdet är framtaget av SLU, baserat på hydrologisk modellering.
  • Vattenytor från Lantmäteriet.
  • Särskilt värdefulla vatten (natur och fisk) från Naturvårdsverket.
  • Avverkningsanmälan, visar endast avverkningsanmäld yta (polygon).
  • Samråd, visar endst yta, linje eller punkt för anmäld åtgärd.

Detaljerad produktbeskrivning och teknisk beskrivning av Skogsvattenkartan når du via länkar under ”Frågor och svar” nedan.

Bakgrundskartor

Som bakgrundskarta kan du välja mellan flygfoto, satellitbild, topografiska kartor eller olika kartor från skogliga grunddata.

Ladda ner data

Du som är i behov av att ladda ner data till eget GIS istället för att titta på informationen i kartan, kan göra det på olika sätt:

  • Flödesackumulation vektor: Nedladdning via FTP samt som geodatatjänst REST/WMS.
  • Flödesackumulation raster: Nedladdning via klickbara länkar samt som geodatatjänst REST/WMS.
  • Flödesriktning: Nedladdning via FTP.
  • Hydrologiskt anpassad höjdmodell är endast tillgänglig inom geodatasamverkan och kan tillhandahållas på begäran.
  • AI genererade vägtrummor, kan tillhandahållas på begäran.

Se information om åtkomst till data under "Frågor och svar" nedan.

Tänk på

Att det finns en flödeslinje innebär inte att det alltid förekommer ytvatten. I de lägre intervallen under 10 hektar förekommer det ytavrinning endast i samband med snösmältning eller kraftigt, alternativt långvarigt regn. Därefter kommer det ett intervall med vattenförekomster som är vattenförande delar av året. Först över 30 hektar börjar det handla om vattenförekomster som är vattenförande hela året.

Skogsvattenkartan är anpassad för att användas på dator, och fungerar inte lika bra i mobil eller på surfplatta.

Finansiering och ansvar

Skogsvattenkartan är finansierad av Europeiska unionens LIFE-program via projektet Grip on Life som leds av Skogsstyrelsen. Utgivaren har hela ansvaret för innehållet i Skogsvattenkartan och ska inte tolkas som EU:s eller EU-kommissionens officiella ståndpunkt.

 

Villkor för nyttjande av Skogsstyrelsens geodata

Villkoren gäller för geodata producerade av Skogsstyrelsen.

Om inget annat anges är Skogsstyrelsens geodata öppna data och är släppta under licensen CC0. Det innebär i korthet att de är helt fria att använda. Ange gärna källa Skogsstyrelsen.

CCO 1.0 (creativecommons.org)

Frågor och svar

Hur får jag inloggning till FTP-server?

Användarnamnet och lösenordet finns på Skogsstyrelsens webbplats. Du måste använda en ftp-klient, till exempel Filezilla, för att hämta filerna.

Hur får jag användarkonto för REST och WMS-visningstjänster av raster?

Det är samma användarkonto till båda tjänsterna. Du beställer användarkonto genom ett särskilt formulär.

Kan jag förhandsgranska data innan jag hämtar det?

Ja, på Geodataportalen kan du förhandsgranska datat.

Vilket kvalitet har datat och när skannades Skogliga grunddata?

Information om datats kvalitet, vad som är skannat och vad som står på tur att skannas hittar du på Skogsstyrelsens webbplats.

Hur tolkar jag årsplanen för laserskanningen?

I den interaktiva kartan Produktionsstatus - Laserdata skog och Skogliga grunddata finns information om både laserskanningen och produktion av Skogliga grunddata. 

I lagerlistan finns ett skikt som heter Skoglig laserskanning - Planer. Den består av sju kategorier och visar i vilken turordning som olika områden är planerade att bli skannade inom ett sjuårsintervall.

År 2023 är lika med 1 - blå områden. År 2024 är lika med 2 - rosa områden och så vidare. 

Områden som hör till kategori 7 skannades 2022 och hamnar därför sist för skanning i det nya sjuårsintervallet.

Varför kan jag inte se GPS/varför fungerar inte menyknappar i webbappen?

Rensa cachen på mobilen och lägg till en ny genväg på hemskärmen, så ska problemet vara löst. Rensa cachen så här:

Chrome på Android: Öppna Chrome. Gå in på de tre punkterna uppe till höger > Inställningar > Webbplatsinställningar > Sparad data. Sök reda på kartor.skogsstyrelsen.se och rensa.
Samsung Internet. Gå in på de tre linjerna nere till höger, välj Inställningar > Platser och hämtningar > hantera webbplatsdata. Välj skogsstyrelsen.se och Ta bort
Safari på Iphone/iPad: Besök Inställningar > Safari > Avancerat > Webbplatsdata. Välj ändra och radera sedan raden som anger skogsstyrelsen.se

  • Senast uppdaterad: 2025-04-07