Tre år efter branden i Västmanland – så gick det sedan
För tre år sedan vid den här tiden rasade skogsbranden i Västmanland okontrollerat. En brand som skulle visa sig bli den största i modern tid i Sverige. Vad hände sedan, vad har det blivit av det brandhärjade området i dag och vad har vi lärt? På skogsstyrelsen.se finns många av svaren.
Den 31 juli 2014 utbröt branden som slukade ett område på 13 100 hektar skog. Över 100 skogsägare drabbades och 1,4 miljoner kubikmeter skog förstördes.
Det fick förstås stora konsekvenser på många sätt, inte minst för markägarna. En del av den brända skogen har avverkats och nu pågår föryngringsarbetet. Mer än halva ytan har avsatts som naturreservat och ekopark.
Skogsstyrelsen har sedan branden varit rådgivare men följer också kontinuerligt hur skogen återhämtar sig i området. Så sent som i början av juli i år gjordes till exempel ett fältbesök i Hälleskogsbrännan som kunde visa upp en stor mängd arter som nu växer fram. Här finns exempel på riklig föryngring av löv, främst björk, men också en hel del asp och sälg. Det finns även senare föryngring av både tall och gran i lövet.
Längs med en av vägarna i området byggs även en informationsplats upp för allmänheten.
Samlat på Skogsstyrelsens hemsida finns information samlad om branden och förloppet men också beskrivningar över återbeskogning och andra åtgärder som tagit vid efter släckningsarbetet. Det handlar också om den ekonomiska ersättningen till drabbade, hur naturvärdena påverkades och hur avverkningen hanterades.
Länk: https://www.skogsstyrelsen.se/mer-om-skog/skogsbranden-i-vastmanland-2014/
Mer information:
Hans Källsmyr, skogskonsulent, skadesamordnare, Skogsstyrelsen, 0565-477 84, hans.kallsmyr@skogsstyrelsen.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se