Karta med värdefulla skogsmiljöer och terrängskuggning

Skogens pärlor

I karttjänsten Skogens pärlor redovisas värdefulla skogsmiljöer och kulturlämningar i svenska skogar.

Karttjänst Skogens pärlor

Webbapp för mobil och surfplatta

Webbappen för våra kartor fungerar bättre och enklare om du använder mobil eller surfplatta.

Webbapp Skogens pärlor

Innehåll i kartan

För närvarande finns över 500 000 objekt i Skogens pärlor plus arter. De olika objekten visas i en karta där du själv kan välja vad du vill titta på och i vilket geografiskt område.

Det här hittar du i Skogens pärlor:

  • Nyckelbiotoper och objekt med naturvärden
  • Sumpskogar
  • Områdesskydd
  • Forn- och kulturlämningar
  • Artobservationer

Information om yttre gränser på avverkningsanmälda områden och utförda avverkningar visas inte längre på Skogens pärlor. Du hittar den informationen i Skogliga grunddata. Du kan enkelt växla mellan Skogens pärlor och Skogliga grunddata när du är inne i webbkartan.

Välja bakgrundskarta

Du kan välja mellan flera olika bakgrundskartor i Skogens pärlor. 

Kartan

Kartor är hämtade från Lantmäteriet och visar ortsnamn, vägar, vattendrag med mera. Det går även växla mellan att visa terrängen och flygfoto.

Satellitortofoto

Satellitortofoton visar ett flygfoto i bakgrunden med färginformation från senaste satellitbilden.

Satellitbilder

Satellitbilderna har låg upplösning vilket gör att man ser färre detaljer i bilden, men de tas varje år och ger en uppdaterad bild av skogen.

Flygfoto

Flygfoton från Lantmäteriet i färg och infraröda bilder. Det finns även historiska flygbilder för jämförelse över tid. De äldsta är från 1950-talet.

Skoglig grunddata – mark

Kartor som beskriver mark- och terrängförhållanden utifrån höjdmodellen i Lantmäteriets laserskanning.

Artdata - sök skogens arter i kartan

När du aktiverar knappen ”artdata” och söker i kartan blir det automatiskt en sökning i Artportalen som visar dig var det finns viktiga växter, djur och svampar.

  • En del väldigt ovanliga arter som bara finns på någon enstaka fyndplats och som saknar betydelse för skogsbruket ingår inte i sökningen.
  • Arter som har sekretesskydd enligt lag visas inte.
  • Arter som finns på Artdatabankens lista över skyddsklassade arter visas inte.
  • Observationer med lägre noggrannhet än 500 meter visas inte.

Artportalen (artportalen.se)

Material till innehållet

Materialet som presenteras i Skogens pärlor samlas in på olika sätt och via olika aktörer, exempelvis genom inventeringar och register.

Skogsstyrelsens inventeringar av naturvärden

  • Sumpskogar på all skogsmark i landet som gjordes mellan åren 1990 till 1998
  • Nyckelbiotoper och naturvärdesobjekt på småskogsbrukets marker
  • Inventeringar på uppdrag av andra markägare.

Storskogsbrukets egna inventeringar

Skogsbolags och större markägares egna inventeringar av nyckelbiotoper redovisas också i Skogens pärlor allt eftersom de kommer in till oss. De företag som ingår i Storskogsbrukets nyckelbiotoper är Sveaskog, SCA, Holmen Skog, Statens fastighetsverk, ett flertal stift, Gävle och Karlstad kommuner samt delar av det som tidigare ägdes av Bergvik Skog AB.

Kulturmiljöregistret

Från Riksantikvarieämbetets kulturmiljöregister (KMR) hämtas uppgifter om fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar.

Skog och historia

Projektet Skog och historia inventerade och registrerade forn- och kulturlämningar under drygt tio år. De uppgifter som finns i Skog och historia-skikten är preliminära eftersom de inte har genomgått en fullständig kvalitetsgranskning för överföring till fornminnesregistret. När lämningarna är granskade och kvalitetssäkrade av behörig arkeolog flyttas uppgifterna över till Riksantikvarieämbetets kulturmiljöregister (KMR).

Områdesskydd

Skogsstyrelsen arbetar sedan 1994 med att skapa områdesskydd i form av biotopskydd och naturvårdsavtal. De områdena hittar du också i Skogens pärlor liksom uppgifter om nationalparker, naturreservat och Natura 2000-områden som kommer från länsstyrelserna.

Rödlistade skogslevande arter

De arter som går att söka ut i Skogens pärlor är främst de skogliga naturvårdsarterna, det vill säga rödlistade skogslevande arter.

Löpande uppdatering av innehållet

Information om alla objekt uppdateras kontinuerligt, utom sumpskogar och storskogsbrukets nyckelbiotoper. Uppgifter från andra myndigheter såsom kulturmiljöregistret, uppgifter om naturreservat med mera uppdateras en gång i månaden. Artfynden har en så kallad direktuppkoppling och är alltid aktuella.

Villkor för nyttjande av Skogsstyrelsens geodata

Villkoren gäller för geodata producerade av Skogsstyrelsen.

Om inget annat anges är Skogsstyrelsens geodata öppna data och är släppta under licensen CC0. Det innebär i korthet att de är helt fria att använda. Ange gärna källa Skogsstyrelsen.

CCO 1.0 (creativecommons.org)

Frågor och svar

Hur får jag inloggning till FTP-server?

Användarnamnet och lösenordet finns på Skogsstyrelsens webbplats. Du måste använda en ftp-klient, till exempel Filezilla, för att hämta filerna.

Hur får jag användarkonto för REST och WMS-visningstjänster av raster?

Det är samma användarkonto till båda tjänsterna. Du beställer användarkonto genom ett särskilt formulär.

Kan jag förhandsgranska data innan jag hämtar det?

Ja, på Geodataportalen kan du förhandsgranska datat.

Vilket kvalitet har datat och när skannades Skogliga grunddata?

Information om datats kvalitet, vad som är skannat och vad som står på tur att skannas hittar du på Skogsstyrelsens webbplats.

Hur tolkar jag årsplanen för laserskanningen?

I den interaktiva kartan Produktionsstatus - Laserdata skog och Skogliga grunddata finns information om både laserskanningen och produktion av Skogliga grunddata. 

I lagerlistan finns ett skikt som heter Skoglig laserskanning - Planer. Den består av sju kategorier och visar i vilken turordning som olika områden är planerade att bli skannade inom ett sjuårsintervall.

År 2023 är lika med 1 - blå områden. År 2024 är lika med 2 - rosa områden och så vidare. 

Områden som hör till kategori 7 skannades 2022 och hamnar därför sist för skanning i det nya sjuårsintervallet.

Varför kan jag inte se GPS/varför fungerar inte menyknappar i webbappen?

Rensa cachen på mobilen och lägg till en ny genväg på hemskärmen, så ska problemet vara löst. Rensa cachen så här:

Chrome på Android: Öppna Chrome. Gå in på de tre punkterna uppe till höger > Inställningar > Webbplatsinställningar > Sparad data. Sök reda på kartor.skogsstyrelsen.se och rensa.
Samsung Internet. Gå in på de tre linjerna nere till höger, välj Inställningar > Platser och hämtningar > hantera webbplatsdata. Välj skogsstyrelsen.se och Ta bort
Safari på Iphone/iPad: Besök Inställningar > Safari > Avancerat > Webbplatsdata. Välj ändra och radera sedan raden som anger skogsstyrelsen.se

  • Senast uppdaterad: 2024-12-19