Fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar - tänk på detta
Enligt kulturmiljölagen har alla ett ansvar för att kulturmiljöer inte skadas. Markera därför noga var dina fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar finns när du beställer skogsbrukstjänster. Observera att fornlämning är ett skydd enligt kulturmiljölagen. Det omfattar lämningar som tillkommit genom äldre tiders bruk innan 1850 och den omgivande miljö som lämningen behöver för att bevaras (fornlämningsområdet). Det innebär att den skyddade fornlämningsmiljön kan sträcka sig in på din fastighet även om själva lämningen ligger på den angränsande fastigheten. Det är länsstyrelsen som bedömer utbredningen av skyddet.
Ange alltid i avverkningsanmälan om fornlämningsskyddad miljö berörs
Många kulturmiljöer mår bra av att du brukar och sköter skogen. Men vid allt arbete i skogen är det viktigt att se till att de kulturmiljöer som berörs inte skadas. Såväl markägare som den som planerar eller utför en åtgärd har ansvaret för detta.
Röjning och gallring
Om du röjer och gallrar blir lämningarna synliga. Då minskar också risken för att de skadas av växande eller nedblåsta träd. Det är därför bra att ta bort sly och buskar som växer på och intill lämningar. Träd som växer i en gammal stenmur eller i ett spisröse kan rasera hela lämningen om de blåser omkull. Passa på att gallra bort något extra träd för att göra lämningen mer synlig. Planera gärna redan vid röjningen vilka träd som vid den framtida avverkningen kan bli lämpliga kulturstubbar.
Kulturstubben är en skapad stubbe, cirka 1,3 meter hög. Den fungerar som markör för lämningarna. Kulturstubbarna placeras 2-5 meter utanför lämningen och ska vara så pass många att de tydligt visar var särskild hänsyn behöver tas. Exempel på sådan hänsyn är att följa länsstyrelsens beslut om hur nära lämningen du kan markbereda och plantera. Bra placerade kulturstubbar minskar risken för skador på kulturmiljön.
Kring gårds-, torp- och fäbodlämningar kan det fortfarande finnas kvar gamla kulturträd och växter som du bör spara, till exempel vårdträd, syrener och biologisk mångfald skapad av skogsbete. Detta kallar vi biologiskt kulturarv. Var rädd om det.
Inför avverkningen
Kontrollera innan avverkningen om det finns några lämningar med fornlämningsskydd eller övriga kulturhistoriska lämningar på eller intill fastigheten som berörs. Kontrollera även platsen för avlägg. Planera sträckningen av bas- och stickvägar så att inte miljöerna kommer till skada. På Mina sidor kan du se om du har lämningar med fornlämningsskydd eller övriga kulturhistoriska lämningar på eller intill din fastighet.
Observera att du på Mina sidor inte kan se hur stort omgivande område som en lämning med fornlämningsskydd behöver för att bevaras, det vill säga hur stor den fornlämningsskyddade miljön är. Länsstyrelsen är den myndighet som gör den bedömningen.
Markera lämningar
Markera lämningarna med väl synliga snitselband och lämna gärna kulturstubbar som är cirka 1,3 meter höga runt lämningarna. Ställ kulturstubbarna några meter utanför lämningen och inte på den. Står de för nära kan det lätt bli körskador på lämningarna.
När det gäller hänsyn till fornlämningsskyddad miljö är det bra att också markera gränsen för det hänsynsområde som anges i länsstyrelsens beslut. Ett exempel på beslut är ”maskinell markberedning får ske intill 25 meter från fångstgropen”. Hänsynen är då att inte markbereda med maskin inom 25 meter från fångstgropen. Med markering vid gränsen för hänsynsområdet blir det tydligt för maskinföraren att se var det får och inte får markberedas med maskin inom den fornlämningsskyddade miljön.
Tillstånd från länsstyrelsen
Vägdragning, markberedning och plantering i en fornlämningsskyddad miljö kräver alltid tillstånd från länsstyrelsen. Att skada en fornlämningsskyddad miljö kan leda till böter och i grova fall fängelse.
Själva avverkningen kräver normalt inte tillstånd då denna räknas som pågående markanvändning. Åtgärderna får dock inte ändra eller skada fornlämningsmiljön genom exempelvis körskador eller övertäckning genom nedrisning.
Om fornlämningsskyddad miljö kan komma att beröras av skogsbruksåtgärderna behöver du samråda med Länsstyrelsen och vid behov söka tillstånd till exempelvis vägdragning, markberedning och plantering. En samrådsanmälan eller en ansökan om tillstånd till ingrepp i fornlämningsområde kan du göra via Mina Sidor eller via e-tjänsten Skogsärenden för företag (Nemus) som skogsföretagens digitala system är kopplade till.
Har du inte möjlighet att skicka in din anmälan/ansökan digitalt behöver du kontakta Länsstyrelsen i det län där du har din fastighet för att få veta hur du går tillväga.