Lägesbeskrivning vecka 29

Även denna vecka har vädret varit har varit omväxlande, med både sol och regn, och granbarkborren har en fortsatt låg aktivitet. I några få av fällorna har ljusa granbarkborrar noterats. Det är ett tecken på att den nya generationen granbarkborrar är på gång. Det är därför viktigt att både nya och gamla vindfällen tas om hand.

De flesta fällor visar låga fångster. Fällan i Oskarshamn sticker ut med 2200 fångade granbarkborrar. Fällan i Glaskogen var inte rapporterad vid kommentarens publiceringstillfälle men kompletteras så fort siffror inkommit.

Angrepp på vindfällen och stående skog har tidigare noterats på flera håll i södra delen av landet. En del färska vindfällen har konstaterats efter veckans blåsiga väder. För att bekämpa granbarkborren är det av yttersta vikt att dessa tas om hand. Även de granar som skadades i vintras och som ännu inte är omhändertagna bör åtgärdas.

Kontrollera din skog regelbundet under hela sommaren och titta efter borrmjöl, framför allt i närheten av tidigare angrepp. Om det regnar kan du med fördel vänta tills det är uppehåll något dygn innan du går ut och inventerar, eftersom regnet kan göra att borrmjölet spolas bort. Regnar det ihållande kan ett alternativ vara att spana efter ingångshål i barken, gröna barr på marken eller att barken har fläkts bort av hackspettar.

Kartförklaring

  • Gröna markeringar visar orter utan svärmning.
  • Gula markeringar visar en viss flygaktivitet, men ingen svärmning.
  • Ju rödare färg markeringarna har desto större är svärmningsaktiviteten.
  • Senast uppdaterad: 2024-07-23