Bild på omslaget till boken "Lump önskar sig ett äventyr". Foto: Oskar Jonsson

Ny barnbok: Faktafyllt och charmigt om i livet i bäcken

Nyhet - 15 januari 2024

En ny barnbok ska få förskolebarn intresserade av naturen, närmare bestämt av livet i och invid en bäck. Barnen får följa stenen Lump som får uppleva ett äventyr från sin vanliga plats mitt i vattnet.

Barnboken ”Lump önskar sig ett äventyr” är en specialskriven barnbok för Grip on Life som innehåller såväl charmiga bilder som kunskap om djur och växter.

– Tanken med boken är att barn redan i tidig ålder ska bli intresserade av naturen och vilja ta hand om den. Vi hoppas även att kunskapen som boken ger ska gå vidare till den som läser för barnen, förklarar Sandra Westerström som jobbar i Grip on Life.

Hon är mycket glad över samarbetet med illustratören och barnboksförfattaren Oskar Jonsson som kontrakterades för uppdraget.

– Jag har velat förklara hur det är i naturen när allt är bra och varför det är bra. Förhoppningen är att barnen ska få en känsla för det, berättar Oskar Jonsson som har ett stort naturintresse och tidigare bland annat har skrivit fyra barnböcker om näbbmusen Vips.

Tillhörande sång om Lump

Att det blev en vanlig ”gråsten” som får spela huvudrollen i boken om Lump var Oskar Jonssons idé:

– Från började pratade vi om att ha ett djur som skulle vara varelsen barnen får följa och identifiera sig med. Men så kom jag på att det skulle vara kul med en sten som ligger i bäcken. Kändes lite knäppt, men roligt.

– Det är en kort bok, och man hinner inte göra några större utsvävningar. Men mitt tänk när det gäller barnböcker är att det ska vara något som är ett bekymmer i början av boken, och att detta sedan löser sig. Det lilla problemet här är att Lump drömmer om att komma iväg på äventyr, men istället får han uppleva saker precis där han är, fortsätter Oskar Jonsson.

Till boken hör även en sång med rörelser som författaren själv komponerat och sjungit in.

Digital och tryckt version

Boken ”Lump önskar sig ett äventyr” finns både som digital och tryckt version. Tanken är att sprida den tryckta upplagan till förskolor och bibliotek.

– Om någon är intresserad av att få ett fysiskt exemplar av boken till sin förskola eller sitt bibliotek, så är det bara att mejla mig, säger Sandra Westerström.

Boken kostar inget att ta del av.